Cap de setmana amb els mítings centrals de campanya
Cap de setmana amb els mítings centrals de campanya

Els líders estatals desembarquen a Catalunya en l'últim cap de setmana de campanya

Els partits celebren els actes centrals i mantenen el to de confrontació, amb crítiques dirigides, sobretot, al PSC

Últim cap de setmana de campanya electoral, amb els actes centrals de la majoria de partits avui i amb el desembarcament dels líders estatals. El to de confrontació ha continuat ben viu, i els retrets entre uns i altres han anat molt dirigits al PSC, sobretot per part de les formacions independentistes.

Precisament el candidat socialista, Salvador Illa, ha afirmat que ell és la solució entre Esquerra i Junts, ubicant-se en l'eix central de la política catalana. El líder del PSC ha estat acompanyat de Pedro Sánchez, que, en un nou míting multitudinari, aquest cop a Montmeló, ha acabat cinc dies d'estada a Catalunya.

El president del govern espanyol ha demanat un vot massiu per aturar l'independentisme i donar el govern de la Generalitat a Illa el 12 de maig. Sánchez s'ha mostrat convençut que amb governs d'esquerra a Madrid i Barcelona, Espanya i Catalunya progressen.

El candidat a la reelecció d'ERC, Pere Aragonès, jugava a casa, a Pineda de Mar, on ha apel·lat els seus conciutadans repassant la seva gestió al capdavant de la Generalitat. Un Pere Aragonès que ha carregat contra els projectes dels seus principals rivals, Junts i PSC, titllant-los de "personalistes". En l'acte central dels republicans amb Oriol Junqueras i Laura Vilagrà, la número 2 ha advertit que els socialistes han fet seu el discurs de Ciutadans, per això ERC s'ha erigit en "l'única alternativa" per deixar la "decadència".

A l'equador de la campanya, Puigdemont ha fet una crida a la mobilització per guanyar les eleccions el 12QUM. Amb tres mil persones vingudes del Principat, el pavelló d'Argelers ha quedat petit i molts han hagut de seguir el míting des de fora.

El candidat de Junts, acompanyat de la plana major del partit, ha tornat a atacar el seu principal rival, Salvador Illa, a qui acusa de voler "enterrar la nació catalana". Per Puigdemont, l'objectiu és la independència i, per això, assegura que continuarà posant l'interès del país per sobre dels de partit. Puigdemont també ha fet una crida especial als que encara dubten del seu vot.

La CUP ha fet el seu acte central a Girona, la ciutat més important on té l'alcaldia. Els anticapitalistes han posat avui l'accent en el discurs independentista i s'han reivindicat com l'opció que pot garantir que es reprengui el procés d'autodeterminació. La candidata de la formació, Laia Estrada, ha acusat Junts i ERC de no ser prou "valents" i de "renunciar" a la independència, pel fet de negociar amb el govern espanyol.  

Des del Prat de Llobregat, els Comuns han acusat Aragonès d'acceptar les demandes "que li imposa el PSC i Foment". Ho ha dit la candidata, Jéssica Albiach, en un acte amb la participació d'Ernest Urtasun. El ministre de Cultura ha demanat al PSOE que voti en contra de la moció del PP al Senat per preservar el Premi a la Tauromàquia. Albiach també ha carregat contra Salvador Illa i la seva aposta d'ampliar el Prat, la B-40, o el HardRock. L'ha acusat de quedar "antic" i de voler "maquillar" un pacte amb Junts.

El PP ha organitzat un míting-botifarrada al barri de Llefià, a Badalona, en el qual han participat unes tres mil persones. Alberto Núñez Feijóo ha tornat a disparar contra Pedro Sánchez i Salvador Illa, a qui ha acusat de "vendre els seus votants". El candidat popular al Parlament, Alejandro Fernández, ha posat com a model la gestió que l'alcalde Xavier García Albiol duu a terme a Badalona pel que fa, per exemple, a la seguretat, i s'ha compromès a seguir la seva recepta.

Ciutadans ha dit que aquesta campanya no va en clau nacional, però ha carregat contra Alberto Núñez Feijóo per la "tebior" i "docilitat" que diu que mostra amb els independentistes. També contra el Partit Socialista, a qui Carlos Carrizosa ha culpat de deixar-se "vampiritzar" per ERC i Junts. Tot plegat, en el míting central de campanya al Port del Fòrum, l'acte més gran fins ara, amb unes 200 persones i en el qual ha reaparegut Arcadi Espada, un dels fundadors del partit, que fa tres anys va arribar a demanar l'extinció de la formació.

Finalment, el líder estatal de Vox, Santiago Abascal, ha participat en un acte a Salt, un dels municipis amb més població estrangera de Catalunya. El partit d'extrema dreta ha endurit el discurs contra la immigració i ha tornat a vincular-la amb la criminalitat, tot i que les dades no ho confirmen.

Abascal ha defensat "deportacions massives" i ha criticat el PP per no parlar d'inseguretat als carrers, que considera l'"autèntic problema" dels catalans, malgrat que sigui la sisena preocupació a les enquestes d'opinió.

 

ARXIVAT A:
JuntsERCCsPSCComunsPPCUPVoxEleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut